2011. március 20.

Semmi extra, egy kis saláta, sajtos-sonkás pirítossal


Szerintetek?
Szerintem ágybólkirobbantó illatkavalkád. A színekről nem beszélnék, s a fotótudományom is hagy némely kívánnivalót maga után.
A gyerekeim szerint..... majd mindjárt, Anya most nem kérek, és fordulegyetalszikmég......... Azért délig elfogyott legalább a pirítós, a salátából meg az ebédhez is jutott.
MESE:
Egyszer régen, valamikor a múlt században jártam.....tunk....tünk  A TENGERNÉL...... hű, és ha....
Nevetséges, de idegen nyelvet nem beszélve (persze otthon jól megtanultuk az angol és német étlapolvasás rejtelmeit), s gyermekeink angolban bizonyost leköröztek minket, de hát mi voltunk a felnőttek, s a következőképpen kaptunk rendelésünk során görög salátát:
A hosszú étlapkiolvasás után a jól betanult tzadziki, muszaka, és pizza, valamint ügyesen a töltött tök kiválasztását követően történt...... Persze ezen utóbbit előbb szalvétára lerajzolta nekem a pincér, (egy Szász Endre veszett el benne), mert nem hitte el, hogy arra vágyom, és tudom is, hogy mit jelent.  Szóval elkezdtünk fennhangon morfondírozni, hogy a gyerekeknek is kellene még valami salátát választani oly sokszor kiejtve a gyerek és saláta szót, hogy a bájos, hosszúhajú, és szimpátikus fehéringes fiatalember a "gyerekeknek salátát" szókapcsolatot valahogy grek salat-nak értette, és lőn fényesség, és megelégedettség, igazi, lilahagymás, paradicsomos, pfefferonis, fetás finomságot hozott nekünk..... Nem tiltakoztunk, ismertük a mondást: VAK TYÚK IS TALÁL SZEMET. Hát mi találtunk, bearanyozni való finomságot.
Azóta a görög saláta  sűrűn szerepel az étlapunkon, s millió variációban elkészítve petrezselyemmel vagy nélküle, csak olajosan, vagy ecettel variálva ínycsiklandozóan csücsül a hűtőben halálára várva.
Persze a polipsalátát azóta nem nézem olyan nyálcsorgató kíváncsisággal, merthogy láttam száradni, vagy aszalódni a delikvens kis-polipokat a  vaskerítés tetején, legyekkel spékelve........
A mostani salátavariáció paradicsomos, tehénsajtos finomság így készült:
  • végy egy fél póréhagymát (2 db kb 15 centis) felkarikázva, majd sózd le,
  • darabolj rá legalább 8 db paradicsomot, (nem koktél, nagy-nagy paradicsomról van szó...)
  • szórd meg fehér kockázott tehénsajttal 10-15 dkg (olyan igazi piacos, só nélküli, nem feta),
  • majd az egészet öntsd nyakon 2-3 ek. olívaolajjal,
  • s a pikantéria kedvéért szórd meg tekerős színes borssal,
  • és ha nem tiltakozik a tömeg legalább egy kk. tárkonyecettel bolondítsd,
  • a tetejére vágj fel egy kis csokor zöldpetrezselymet,
  • néhány kavarás után a zárt műanyagedényben őrizd lakat alatt a hűtőben, mert ha ebédig kibírja akkor addig durmolt a család.... :):)
De ! Tényleg, nálunk magában is elfogy.
A mai saláta mellé való reggeli egyszerű pirítós kenyér, a tetején sonkára szórt póréhagyma, s reszelt trappista  volt, de a lényeg a salátában rejlik.

2 megjegyzés:

Aranyalma írta...

Ó, én imádom ezt a salátát! Nagyon guszta! :)

Titi írta...

Semmi extra??? Ez a legextrább extra számomra! Majdnem hogy ölni tudnék egy kis friss salátáért, igazi paradicsomért... Már nagyon hiányoznak, hát még ezzel a melegszendviccsel együtt! Cserébe kapsz egy jó szót, de többet is megérdemelsz :) http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo.html