2011. március 20.

Zellerkrémleves hagymarobbantással

Ez egy nagy csoda, s fagyasztókiürítés, és hűtő alsó rekeszkiürítés nagyon jó eszköze.
A jutalom nagyon finom, nagyon könnyű, laktató, édesbús zellerízű, s nagyon gyors . És oly sokféleképp készíthető, lehet csupán a zellerre, s a krumplira is alapozni, én most megbolondítottam a fagyasztóban talált tavalyi apróra vágott, zacskózott zöldséggel, tehát a zellerleves most narancsszínűre sikeredett a répa miatt, de ízében így is a zeller dominált.

Az elkészítése egy csillagos, hiszen a hagymát meg kell pirítani kevés olajon (vagy robbantani....) ráönteni a formára vágott zellert én fél centi vastag, 3 centi hosszúra vágtam de ez semmit nem jelent, mert a végén úgyis trancsírozva lesz. Egy kicsit le kell pirítani, majd rászórni a púpozott evőkanál lisztet, felengedni 1-1,5 liter vízzel és beleönteni a többi zöldséget,  az apróra vágott krumplit, a fűszereket, úgy is mint só, színes bors, szárított zöldség és tovább főzni puhulásig.
Majd a kész levest meg kell támadni nagyon ügyesen egy botmixerrel, és pürésíteni.
Nem röhögni! Nem olyan könnyű ezt a műveletet fröccsenés-mentesen megoldani.
A kész levest a végén meg kell (igen KELL!!) szórni egy csokor friss petrezselyemzöldjével, és kockára vágott pirítóssal tálalni. Lehetne még gazdagítani reszelt sajttal is, én most kihagytam, így is gyomorbélelő finomság.

Hozzávalók: 

  • egy kevés olaj,
  • 1 ek. liszt,
  • 1-2 fej apróra vágott hagyma, (mondjuk az én csoportos hagymám)
  • egy nagy fej zellergumó,
  • 6-8 szem téli krumpli,
  • 2 maréknyi apróra vágott leveszöldség, úgy is mint sárgarépa és fehérrépa a fagyasztóból őrzött tavalyi is megteszi, (legalább megússzuk a többi pucolást), 
  • de ha nincs fagyasztott, vagy friss, akkor elég 2 ek szárított zöldség is, csak az íze miatt,
  • színes szemesbors darálva,
  • só,
  • tálaláskor a tetejére friss aprított petrezselyem, s kockára vágott pirítós
S a végeredmény a whaoooo és nyaminyami.

Szerintetek ez milyen hagyma? A múlt században kaptam Keresztapámtól, aki "csoportos hagymának hívja". S minden évben a maradék tavalyit kell elültetni. A nevelése a krumplihoz hasonló, vagyis ha szára kibújik, töltögetni kell földdombocskával és egy hagymából attól függően milyen nagy volt, úgy lesz 3-4-5, vagy több új hagyma. Nagyon jó télálló pincében kibírja ültetésig, vagy még tovább is. Remélem még sokáig meg tudom őrizni őket. Az interneten nézelődve salotta vagy mogyoróhagymához hasonlít, de lehet, hogy az is.

Belülről a "szent" csoportosom, .... vagy másom, mert a nevét sajnos nem tudom.
Nem fehér mint a rendes vereshagyma, s nem lila, mint a rendes lila hagyma, olyan öszvér.
Ízében is vegyes-felvágott, hiszen nem olyan erős, mint a rendes hagyma. Biztos vagyok benne, hogy valami művészneve van neki, csak még nem leltem rá.
És igen! Multifunkcionális, mert főzésre is nagyon megfelel, de lila hagyma helyett zsíros bucihoz, vagy máshoz is nagyon komálnivaló!
 
A "robbantás" hadművelet egy gyorsított dinsztelést jelent, vagyis a nagyon forró olajra öntött  hagymát egyszer megkeverjük és belerobbantunk (szó szerint robban, vigyázzzzzni a kifröccsenésre) 1-2 ek. vizet, esetleg ezek után lefedjük, s iszonyú gyorsan és szépen kifehéredik, s bármely pörkölt, vagy levesalapba nagyon szimpatikus. Azért is jó, 
mert garantáltan nem ég oda egyetlen hagymadarabka sem.

Főztem én ám második fogást is, csak ember tervez......, az elemek meg kifogynak, de semmi érdekes csak egy kis csirkepaprikás (lecsóval felengedve), finom galuskával, s tejföllel. Szóval ne bánkódjatok ezt bárki meg tudja főzni, pláne, hogy csak a google-ba kell beírni a varázsszót, s száz recept ugrik ki ropogósan, s szíves felhasználásra.


1 megjegyzés:

Titi írta...

Hm! Érdekes ez a hagyma, tetszik! :) Sajna én eléggé félek az olajtól egy régebbi hadműveletem miatt, az ilyeneket páromra bízom :) Majd beajánlom neki a robbantást én meg biztos távolból lesem majd.