2011. június 10.

június 4-én


Sodort perec édes verziója
Az Anyukám nagyon finom csavart perecet tud készíteni, elkértem a receptjét, de akkor még nem sikerült, ez sokáig elvette a kedvemet a perecgyártástól, de az utóbbi időben annyit tanultam a neten kelt tésztát sütőktől, hogy bátorságot vettem és kerti partira menvén belefogtam egy édes verzióba:
Hozzávalók:
90 dkg liszt (én 1/2 kenyérliszt 1/2  fehér sima liszt keverékét használtam),
2,5 dl langyos víz (én feleztem tejjel),
20 dkg kristálycukor,
50 g langyos vaj,
2 ek méz
3 dkg élesztő,
1 tk só
szóráshoz jégcukrot használtam.

A hozzávalókkal lehet játszani annyiban, hogy mehet bele még egy kis vaj, ha nem eléggé válik el a kikevert tészta az edény oldaláról. Egyébként meg ugyanúgy kell begyúrni, mint bármelyik kelt tésztát. Leszitáljuk a lisztet, majd közepébe mélyedést készítünk, és megfuttatjuk az élesztőt a langyos vízben (tejes vízben) a mézzel, 1-2 ek cukorral, és a  langyos vajjal. Ha az élesztő a futástól kellően lefáradt begyúrjuk a száraz hozzávalókat, a nedves hozzávalókkal- Akkor jó, ha elválik a kezünktől, inkább zsíros, mint lisztes érzés, gyúrni is zsírosan kell.
 A tészta alszik egy órát a kelesztőtálban, majd kivajazunk két nagy tepsit és a vajat félretesszük, kell az még. A tésztát átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Mindegyikből egy hosszú nudlit gyúrunk amit megpróbálunk nagy késsel kis darabkákra vágni. Valamivel nagyobbra, mint egy diót. Előtte javasolt az ott sertepertélő férfinépet sürgősen kiküldeni a konyhából, nehogy maradandó pszichés kár érje az egójukat, persze az erősebb idegzetűek ott téblábolnak és pikírt megjegyzéseket tesznek a nudli és nagy kés párosításra.


A sodrásnál minden egyes darabnál bevajazzuk a tenyerünket, csak pici vaj kell, épp egy simogatásnyi mindig. A kis gömböcöket hosszú, 1 cm-es vagy vékonyabb, és kb 20 cm hosszú nudlikra gyúrjuk, nyitott ujjakkal sodorva, vigyázva, hogy ne szakadjon. Akkor jó a tészta, ha a kinyújtott nudli két kéz között meglengetve nyúlik és nem szakad. Majd egyik végét megfogjuk, a másikat megsodorjuk, 2-3-szor, majd összeeresszük, hogy bepöndörödjön, és egyik végét átdugjuk a másik végén, majd szépen a tepsibe helyezzük, 1-1 cm oldalszélességgel, mert összenőnek. A perecek tetejét tojássárgájával megkenjük, majd ízlés szerint szórjuk jégcukorral és 180 fokon kb 30 percig sütjük, inkább az alsó 1/3-on.

Ha kész kihűtjük, és sűrűn csapkodjuk az arra tévedő varjakat, hogy a vendégségbe is maradjon belőle.
Az a sütemény, ami először nagyra sikerül, kb fél briósnyi is lesz belőle, majd minél ügyesebben sodrunk annál sűrűbb sodrású, és kisebb pereceket tudunk gyártani. "Ezt ki sütötte?" És a felemelt hüvelykujj a jutalom... :)

Nincsenek megjegyzések: