2011. november 29.

Mákos Guba


MÁKOS GUBA 1.

Mondhatni úgy is itt a gubaaaaaaaa....................
 A főzelékfalóba ha betévedek, párszor már vettem vaníliakrémmel spékelt mákos gubát. Egyszerű ételnek gondolom, hiszen nem nekünk kell a kiflivel bajlódnunk, és szinte csak össze kell egyeztetni az ízeket, egy kis keverés kavarás és kész.
A minap megváltoztattam a véleményemet, és szerelmes lettem a mákos gubába.....
Karácsony van, indul az üzlet, egyik boltból be, a másikból ki, majd be a könyvesboltba, és rád mosolyog a világ legnagyobb kínálata szakácskönyvből. Megint találtam egyet, és addig addig fog rám kacsintgatni onnan a polcról, míg be nem szerzem. Hátoldalán Eszenyi Enikő azon mondata ragadott meg: "A mákos gubájáért, ha kell, egy hétig egy irányba mennék."
Aki még nem hallotta egyik kedvenc színésznőm a magát repedtfazékhangúnak tituláló Hegyi Barbara szakácskönyve ragadott meg ennyire. A mákos gubájában az a varázslat, hogy mascarpone krémmel készül, és az egyik ízesítő adaléka a vanília mellett ha jól emlékszem narancsvirág esszencia és narancslikőr (elhagyható). Egy életem, egy halálom kipróbálom, s egy keveset módosítottam rajta, s nekikezdtem. Nekem  nem volt itthon narancsvirágesszencia, viszont volt narancsom, s birsalmakompótom is. Az én gubámba egy kicsit több mascarpone csurrant bele, ugyanis a nagy tejfölösdobozméretűt elbírta a tejes mák. Szerintem brutális lett.....
Mindenesetre az az igazi szuttyos, ez az adag pedig legalább 8 emberes..... :)

Szóval én így készítettem:
Hozzávalók:
6-7 szikkadt kifli,
1 liter tej,
1 zacskó darált mák (25 dkg),
20 dkg cukor,
2 csomag vanillincukor, (vagy igazi vanília magja),
0,5 l mascarpone,
befőttgyümölcs, vagy főtt birsalmakockák és nem főtt narancskockák,
díszítés: tejszín, gránátalmamagvak

a legújabb szerelem
 Egy fémlábasba szórtam a darált mákot és a cukrot, majd elkevertem az 1 liter tejjel, és felfőztem, beleszórtam a vaníliáscukrot is, és csak addig rotyogtattam, míg a mák megszívta magát, nagyon hamar ment, majd eltettem hűlni az egészet.
Amikor langyos lett elkevertem benne a mascarponét, és kezdtem a további hadműveletet.

Egy nagy jénai edényt kivajaztam, és sorban megraktam karikára vágott kiflivel, ezután főtt birsalma  és kockára vágott narancsgerezdek keveréke, tetejére  pedig a tejes, mascarponés mák következett, és sorba mindent ismételve, míg tele nem lett a tál. A 7 kifli nem ment mind bele, el is lett csenve belőle 1-2 karika, szerintem 6 kifli elég bőven.
A birsalmát már előtte hámozva, kockára vágva cukorral és szegfűszeggel főztem puhára, majd langyosra hűtöttem, egyébként a leve is nagyon finom.
Az egész gubás edényt 20 percre forró sütőbe tettem, az utolsó 5-7 percet légkeveréssel.

Amikor eltelt az idő kivettem, és vártam egy keveset, hogy ne legyen tűzforró, majd poharakba szedtem, elláttam a szükséges tejszínhabbal, és egy egész gránátalma összes piros lédús magjával, a narancs és a gránátalma savanykás, édeskés íze nagyon jól passzol a főtt mák édességével, már két napja hol az erkélyen, hol a hűtőben őrzöm, és állíthatom, hidegen is nagyon, de oltáriul finom.2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Brutálisan jól néz ki:) Mindenképpen fogok ilyesmit készíteni, imádjuk a mákos gubát. Ahhoz először kiflit is kell sütnöm, mert itt nem lehet kapni,és azt eldugni,, hogy kicsit szikkadjon. Már alig várom, nagyon felcsigázott ez a mákos guba.

ingyom bingyom írta...

De jó!
Örülök neki!