2011. december 17.

Hagymás, ecetes krumplisaláta

1984. szilveszter
Akkor ismerkedtünk össze, én és a hagymás krumplisaláta, ha jól emlékszem rántott csirkecomb volt hozzá, nagyon ínycsiklandozó, és nagyon új élmény volt. Akkor még nem ismertem a kiflikrumplit.
Azóta többször is elkészítettem, volt már főtt zellerrel dúsítva, de ez a lilahagymás a kedvencem.Hozzávalók:
1,5 kg kiflikrumpli,
két nagy fej lilahagyma,
5 ek cukor,
6 ek 20 %-os ecet,
1/2 liter víz,
só,
citrom,
darált színes bors,
darált chili (elhagyható)
A legegyszerűbb köret, rántotthús, sülthús mellé hidegen nagyon finom.
A lilahagymát karikára vágjuk, száljaira szedjük, megsózzuk, és leöntjük az egész citrom levével, néha megforgatjuk, egy kicsit rózsaszínű lesz, mire a krumplihoz kerül.
A krumlit sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, karikára vágjuk, és leöntjük a cukros ecetes salátalével, én egy fél literes sörös krigliben indítom 5 ek. cukorral és 6 ek. 20 %-os ecettel, majd felöntöm vízzel és a cukor olvadásáig keverem, majd ha túl savanyú még teszek hozzá vizet.
A krumplit leöntjük a salátalével, hozzáöntjük a citromos, sós, hagymát, rátekerjük a színes borsot, meg a szárított chilit.
A kiflikrumli édessége nagyon jól kijön az ízek közül, és néhány óra állás jót tesz neki, a krumpli átitatódik az ecetes lével és bármilyen sült, vagy rántott húshoz, akár halhoz is el tudom képzelni. Hmmmm... Éppen kint csücsül az erkélyen, rálátok, de már késő van hozzá.....
És íme a mai virágözönöm, így karácsony előtt:
Amarillisz a legkisebb száron növesztve

És két nap múlva, amikor mindhárom virága már kinyílt, sőt az idősebbik már elnyílóban

Fokföldi ibolya, kis színhibával, mert igaziból lila lenne a szentem.Nincsenek megjegyzések: