2012. január 14.

Köménymagos krumplileves, torma Hát igen eljött a  nosztalgiázás ideje, az utóbbi napokban átrepült a családon a tavaszi fáradság előtti téli hogyan kerüljünk a béka segge alá állapot. Sorban szépen elért bennünket az influenzák (vagy csak sima, de jó alapos megfázások) szele, pedig azt gondoltam ez az időszak az óvodáskorból kinőve el fog múlni, de Murphy megint itt járt és rákoppintott az orrunkra.
Az egyik nagykorú igencsak nem kamasz, de kamaszokra jellemzően viselkedő gyermekem elhanyagolta egy kissé a köhögős megfázását, szépen átment az egész szárazba, és bár doktornéni antibiotikumot nem írt rá, viszont javasolt egy recept nélkül kapható, de drága ERIGON  nevű, "leteperin" típusú köptetőt, amire még az is rá volt írva, hogy a túlvilágon zsibbad tőle a fülcimpánk, de tényleg.
Természetesen utána én következtem, s talán már valami vírust is összeszedtem, hál istennek nekem nem ment a torkomra, viszont tele volt az orrom, az arc és homloküregem, a fejem teteje, és a fülem. Szóval a hajam szálától a kislábamujja végéig egy merő görcs voltam. Fájt a vállam, a hátam, láz csak egy kicsi, nem is láz 37,8, utána nem mértem.
Gyógymód: három nap ágynyugalom, fáradságig alvás állandóan, ha ébren voltam akkor biztos valamelyik "garos" ment a TV-ben. Komolyan csak kinyitottam a szemem és megint teniszeztek, egyébként a fejem nem mondható, hogy fájt, csak olyan tompa volt, mint mikor mindjárt itt a migrén, nem látok, s könnyezem. Neocitran, 1000 milis C vitamin, néha rubophen, egy hektó tea, kammillás gőzölés reggel este, orcsepp, orrkenőcs, ágyban izzadás és tespedés, torma reszelés, és az eredmény sűrű evése, fokhagymás, kacsazsíros és nemutolsósorban sós zsíros buci evés, rengeteg gyümölcssaláta, és szülői étkek.
A TV-ben már megint a tenisz ment egész nap, hú meg is rázom magam, hogy ilyenkor miért nem a műkorcsolya VB, vagy EB van? De az is lehet, hogy volt, csak nem nálam volt a távkapcs, és erőm sem volt harcolni érte...

Igyekeztem, három nap alatt túlestem a mélyponton.


KÖMÉNYMAGOS KRUMPLILEVES gyógyászati célból
1/2 kg kiflikrumpli,
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 piros kápia paprika,
1 hámozott, kockázott paradicsom,
3 teáskanál pirospaprika,
1 szórás köménymag,
1 tk. őrölt kömény,
só ízlés szerint
1 levél (szigorúan, mert keserít) lestyán,
1 csokor zöldpetrezselyem,
5 db tojás
Egyszerű leves, az olajon pirítjuk az egész köménymagot, ráöntjük a kockára vágott vöröshagymát, robbantjuk. Vagyis amikor serceg beleöntünk 1 ek. vizet, akkor gyorsabban, és jobban sisteregve fehéredik, majd rárakjuk az apróra vágott kápia paprikát, paradicsomot, zúzott fokhagymát, párszor átforgatjuk, majd jöhet a kockára vágott krumpli, a pirospaprika és a víz, meg a többi fűszer só, lestyán, petrezselyem szára apróra vágva. A petrezselyem apróra vágott zöldjéből a felét félretesszük a végére szórásnak. A levest felfőzzük, hogy jól forrjon, majd kisebb fokozatra vesszük és a krumpli puhulásáig főzzük. Én most nem rántottam be a levest, pedig ennek az lenne az alapja tulajdonképpen egy jó kis lisztes rántás fokhagymával, hát bocs, kihagytam.
So: megfő a krumpli ekkor óvatosan beleütjük egyenként a tojásokat, nem kavarjuk, csak főzzük még pár percig amíg a tojások láthatóan kívülről kifehérednek, kb. 4. perc. Lezárjuk a tűzhelyet, a tetejére szórjuk a zöldpetrezselymet, és tulajdonképpen kész.
Nagyon szeretem az ültetett tojást, el lehet vele igazán találni, hogy a sárgálya folyós legyen, és nagyon jó betegségűző leves.
Majd legközelebb a rántásos formáját is leírom, abba nem kell szinte semmi csak rántás, fokhagyma, köménymag, pirospaprika és krumpli, meg esetleg zöldpetrezselyem a tetejére.

És íme a betegség alatt gyártott újabb adag torma, mert a szilveszteri gyors gyártású, és igen ütős torma (készítése itt) kb. 8 nap alatt elfogyott. Most keveset vetettem a vásárlóképes családtaggal, mert még a Mamának is félre kellett tenni kisüvegben mind a két fajtából.

Hát ennyi, mindenkinek betegségmentes további telet.


1 megjegyzés:

ingyom bingyom írta...

Már megint "hát"-tal és "és"-sel kezdtem a mondatokat. Grétsy Lászlók kíméljetek....