2012. január 4.

Reszelt ecetes torma kétféle módon
Ez is szilveszteri gyártás

Hozzávalók:
legalább 2 db torma,
5 evőkanál cukor (vagy nyírfacukor, vagy xilit),
5 evőkanál 15-20%-os ecet,
annyi víz, hogy cukor + ecet + víz megtöltse a 1/2 literes söröskorsót,
csipet só, ízesítésül.


Variációkhoz:
reszelt répa + reszelt alma,
vagy reszelt cékla,
vagy reszelt sörretek, stb. fantázia kérdése az egész

Erős ecetes tormasaláta:
 
Végy két óriási tormát (a nagy sárgarépához hasonló méretűt), reszeld le a legkisebb lukú sajtreszelőn, nekem van a svéd bútorárúház által árult ovális műanyag kribli, aminek két fémreszelő teteje van, s az alján gumibetét amitől nem csúszik az asztalon. A művelethez úszó, vagy heggesztőszemüveg használata célszerű, az orrunkra szükség van, ezért a legjobb nátha idején készíteni, mert garantáltan kitisztítja mindenféle orrüregünket, és orrmelléküregünket. Magyarul folyik tőle az orrunk, mint az influenzás tehénnek, tehát fontos kellék még egy jó adag zsebkendő is. Elkeseredni nem kell, csak pár percig tart az orrfolyás.Viszont a szemüvegre tényleg szükség van, mert a szemünk is könnyezik reszelés közben. A reszelés ne legyen túl gyors, mert a torma keményebb, mint a répa, és egy túl hirtelen mozdulattal sérülhet a külső ujjpercünk, húsnak (esetleg vérnek) meg nem kellene belekerülnie...
Elkészítjük hozzá a cukros ecetes levet ami abból áll, hogy 5 evőkanál cukorhoz, 5 evőkanál ecetet (15, vagy 20  oz %-ost) öntünk, majd kiegészítjük annyi vízzel, hogy egy 1/2 literes sörös korsó megteljék.

Kevesebb adaghoz kb. a hozzávalók: ez is ízre megy, magyarabbul: mondjuk 2 evőkanál cukorhoz 3 evőkanál ecet, és ehhez 6 evőkanál víz minimum kell, 4 ek. cukor + 5 ek. ecethez meg vagy 14 kanál víz is elkél, de a cukor feloldódása után kóstolni kell és ha túl erős, még vizezni.

A reszelt tormát gyorsan fel kell önteni az ecetes lével, hogy ne barnuljon. Vagyis több részletben reszeljük és rakjuk hozzá a levet, 1 torma 3-4 részlet. Az egész mennyiséghez minimális mennyiségű lé kell, ne tocsogjon benne, ha túl sokat öntöttünk rá öntsük le róla a fehérré váló levet, ha túl ecetes még öntsünk hozzá vizet, és átkeverés után nyomkodjuk le, és öntsük le róla a felesleget. Az így megmaradt lé nagyon jó reszelt répához 1-2 kanál tormával, vagy reszelt céklához, stb.)

A kész erős ecetes tormát pici 1,5-2 dl-es befőttesüvegekbe töltsük, az a legcélszerűbb mennyiség. A kész termékbe beleszagolni csak egyszer célszerű, illetve kinek-kinek influenzája szerint többször is. Sokáig eláll, lényeges, hogy minél hamarabb ecetes folyadékkal lássuk el, különben levegővel érintkezve, s sokáig ott tartva a torma is barnul, mint az alma. A lényeg: úgy legyen az üvegbe, hogy kanállal jól lenyomkodva ne álljon rajta a lé.

Mivel ez emberes csípősségű változat, ezért kb. (a cukros ecetes lével higítottból) 1/3 résznyit kivettem, reszeltem hozzá két kisebb almát, és 1 sárgarépát és összekevertem, hogy a lányoknak is legyen.

Azóta már készült 2012. novemberi posztban megírt céklás torma is, itt megtaláljátok.

 

Nincsenek megjegyzések: