2012. január 4.

Sült kacsamell, sült malac oldala

SZILVESZTERI HÚSOK:

Sült kacsamell borban előáztatva,
 A kacsamell projekt még karácsony napján kezdődött, megkértek, szerezzek be 6 db kacsacombot, s mikor megláttam a melleket, vettem rögtön két darabot belőle, jó lesz az valamire. (Aranyárért adták őket...),
Hozzávalók:
2 db óriási kacsamell (kb. 2 kg),
2 dl száraz fehérbor,
4-5 gerezd fokhagyma,
só,
provenszi fűszerkeverék,
chilichips (elhagyható)

A kacsamellek egy pár napig fagyasztódtak, majd szilveszter előtt két nappal beirdaltam a vastag zsíros bőrüket, belegyömöszköltem 4-5 apróra vágott fokhagymagerezdet, (mármint a kockázott zsíros bőrébe), és tepsiben, legalább 2 dl száraz fehérborral meglocsolva kitettem őket alufólia alatt aludni az erkélyre, néha megforgattam a dinoszaurusz méretű húsokat, majd szilveszter napján reggel 9-kor megszórtam a fűszerekkel mindkét oldalát, majd elkezdtem a sütést, 220 fokon 10 perc légkeverés, majd 50 perc légkeverés nélkül, ezidő alatt legalább kétszer megforgatva, s levével locsolgatva sütöttem. Amikor a zsírját kisülte a szentem levettem a fokot 120-ra, és légkeveréssel (lévén a sütőben volt még a malachús, másik rácson, másik tepsiben tovább pároltam, alufólia alatt mindkét hús projektet kb. 3 óra hosszat.
A malchús volt a mérce, őt addig kellett a sütőben nyúvasztani, míg a csontjáról le nem vált a hús.

Sült malac oldala hagymásan, citrommal locsolva,

Ez még a pácolás állapota
Vettem egy két, két és fél kilós malac oldalát (benne volt a lapocka csont), bevagdostam a bőrös felét, jól befűszereztem.
Egy kőmozsárba raktam 8-10 fej apróra vágott fokhagymát, 2 evőkanál durvára vágott sót, rozmaringot, chili chipset, őrölt köménymagot, jól szétnyomkodtam kevés olívaolajjal (kb.2 ek.) s a malacot alaposan bekentem vele, jó sok hagymát,  vágtam rá, rányomtam két citrom levét, meglocsoltam olajjal még előző este, lefedve alufóliával a tetején várta a másnap reggelt, amikoris elkezdtem a sütést.
A kacsahúshoz hasonló módon sütöttem, locsoltam citrommal, és olajjal, legalább 4-5 citromot felhasználtam rá, és egy egész újhagyma zöldjét olajban pirítva tálaltam a végén a tetejére. 1 órát elősütöttem 220 fokon, forgatva, hol citrommal, hol olajos sütőlevével locsolgatva majd további legalább 3 órán keresztül, alacsony hőfokon (120 °) letakarva párolódott alufólia alatt. Addig kell párolni, amíg elválik a hús a csonttól. Majd amikor kész, leválasztjuk a csontos részerkről a húst, és szeletekre vágva tálaljuk,tálalásnál a tetejére pirított újhagyma került. Egy egész csomó újhagymát felkarikáztam és olajban megpirítottam.