2012. március 4.

Tejbegríz csavarral

 Remélem azért még a játékomat is megtaláljátok.

Ez itten bal oldalt tejbegríz vala, ahogy én szoktam:

HOZZÁVALÓK:
1 adag gríz + 6 adag folyadék + csipet só + 2 ek. cukor
a biztonság kedvéért a lapos aljú fakanál mellé egy habverő is oda legyen készítve,  a csomók ellen, mert az ördög nem alszik, és hátha...

Jelen esetben 1 bögre gríz (most durumgrízt használtam azt jobban szeretem, sötétebb, és egészségesebb)
+ 5 bögre tej
+ 1 bögre meggy kompótlé,
+ bögrényi magozott kompót meggy,
+ az ízesítésElkészítési mód:
Nagyon nem szerettem = utáltam (és el is keseredtem miatta) tejbegrízt főzni, forrald fel a tejet önts bele kavargatás közben a grizt és főzd meg, nagyjából ez volt a tudományom.
Általában ügyetlenül csomósra főztem, és sehogyan sem találtam meg az arányokat. Aztán valaki elhívott egy edénybemutatóra és főzés közben valahogy megtudta grízügyetlenkedésem okát és megkérdezte, miért nem hidegen kezded? Ennyi a történet, volt vagy 20 éve.... szóval
2 bögre tejjel 1 bögre grízt felteszek főni, csipet só megy még bele, folyamatos kavarás mellett felforralódik, majd mindig még egy bögre tejet öntök bele, most az utolsó bögre a meggykompót leve volt. Amint a két bögre tejjel felforralódik piszkosul gyorsan megfő, kis vulkánokat ereszt, azokat kell szétkavarni főzés közben, s apránként beleadni a következő bögre hideg folyadékokat. A cukrot és a magozott meggyet a végén tettem bele. Megint kertészkedtünk, ez lett a tízórai hidegen, kakaós szórással.
Nyami-nyami és száz csikarás a kezemen.


Tápérték és gyógyhatás:

A búzadara sok B-vitamint tartalmaz, ezáltal erősíti az idegeket. Emellett sok benne az immunrendszer-erősítő cink, a zsírégetés szempontjából is fontos magnézium, illetve a kalcium.

FŰSZERLEXIKON SZERINT: búzadara

A búzadara megfelelő felhasználással mindenki számára a napi étrend szerves része lehet. B1 és B2 vitamintartalma kiemelkedő jelentőségű.

Búzadara (gríz): a búzamag belső krémszínű, szintén nagyobb szemcséjű őrleménye, kevés héjat, illetve csíradarabokat is tartalmazhat, ezért nagy a tápértéke. A grízről leginkább a tejbegríz jut eszünkbe, de számos sütibe és más ételekbe is kerül belőle.

Búzadara pirítása: Vegyünk búzadarát, ötödannyi olajat és egy - lehetőleg vastag falú - lábast. Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk bele a grízt, s folyamatosan kevergetve, lassú tűzön pirítsuk. Ha már zsemleszínűre pirult, folytassuk a keverést és öntsük fel forró vízzel.
(Jobb fokozatosan adagolni a vizet, mert csak annyi kell, amennyit a grízszemek felszívnak, amennyitől megpuhulnak, de még nem áznak el, nem ragadnak össze.)

Ha a gríz megpuhult, előbb párologtassuk el róla az esetleges felesleges vizet, majd vegyük le a tűzről.

4 megjegyzés:

Andicsek írta...

jaj most elmeséljem én hogyan csinálom, vagy nálam posztoljam???:)) (a szóellenörzést nem lehetne kikapcsolni?:) )

ingyom bingyom írta...

Szia Andicsek!
Mivel hallottam, hogy nagyon egészséges a csokoládéval együtt a hosszú élet titka, ezért bizton posztold, én elolvasom.

A szóellenőrzést meg ki lehet kapcsolni, de így olyan vicces, néha jót röhögök rajta miket javasol a felhasznált, és szerinti hibás, vagy nem szalonképes szavak helyett. Gondolom a "csinálom"-on akadtál fenn.
Puszi!

Kati írta...

Szeretem nagyon a tejbegrizet, hidegen még sosem hallottam kezdeni, de akkor én is kipróbálom így.:)

Andicsek írta...

Jólvan akkor majd kotyvasztok nálam tejbepapit:) volt rá példa kedves ikrem, hogy nekiszaladtam kétszer háromszor a krikszkrakszok beírásáshoz és amikor nem sikerült sokadszorra sem akkor hagytam a rákba az egészet, jó ok ez nem Nálad volt így csak próbálkoztam:)