2012. április 9.

Citrom krémlikőr

Megihletett Citromhab mesésen kinéző krémlikőrje.

Kipróbáltam, de gyáva lévén nem mertem fél liter vodkával indítani, ezért nekem egy kicsivel kevesebb lett és egy kicsivel hígabb, azaz az alkoholfok nem olyan magas, mint citromhabnál, mert a tejszínből ugyanannyit tettem bele, mint ő a fél literhez.

Citromos vaníliás krémlikőrHozzávalók kb. 3 db 2 decis üveghez, meg egy kis nyalánkságnak (az kb. + még 1 dl)

  • végy egy 2 dl vodkát, nem muszáj a Sztroganofra hajtani, elég egy kalinka (az úgy kb. 700.-Ft),
  • 2 nagy citrom reszelt héját,
  • kb. fél deci víz (kávés-pohár volt a mérce)
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vanillincukor
  • fél vanília magja kikaparva,
  • 2 dl tejszín

Az alaposan forró vízben megmosott citromokat (én a mosogatószivaccsal is adtam neki, meg is habosítottam, majd jól leöblítettem) lereszeltem a kis lukú sajtreszelőn vigyázva, hogy a fehér részéből ne menjen bele, majd a 2 dl-es vodkával egy nagyobb üvegben elkevertem és altattam a hűtőben másnapig. 12-24 óra kell neki, közben néha rá kell nézni és megrázogatni, hogy jól átadja az olajos aromát a citromhéja.
A vizet a cukorral, a vanillincukor, és a kikapart vaníliamagokkal jól fel kell forralni, majd a szirupot kihűteni.
Ha kellő ideig állt a vodkában a citrom héja akkor egy szűrőn leszűrjük a citromhéját jól kinyomkodjuk és egy kellően záródó műanyag edénybe félretesszük a húsvéti kalácshoz, vagy a húsvéti madeline-hez nagyon jó szolgálatot fog tenni.
Majd összekeverjük a citromos vodkát a sziruppal és a tejszínnel, helyre kis üvegekbe töltjük és altatjuk még úgy 2-3 napig a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Nem mondom rögtön is nagyon finom, de másnapra az igazi. Mivel ilyen kevés adagot gyártottam, nekem az egyik két dekásom meg a plusz maradék már el is fogyott, a másik két dekás meg ajándékba lesz a lányomnak, aki képes volt nem eljönni szombaton, ezért most már csak húsvét utolján ihat belőle.
Nagyon finom érdemes kipróbálni, még soha nem gyártottam likőrt, de ezentúl bátrabb leszek, mert az ízek eme harmóniája alapos hűtőjárásra készteti az embert.

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nem szoktam inni, de ezt a finomságot megkóstolnám. Isteni lehet, a citromot amúgy is imádom. További szép napot és ünneplést:)

Kati írta...

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok, ha egy kicsit megkésve is:) Én sem szoktam inni , de ebből egy kis pohárkával megkóstólnék:)

KZsófi írta...

Olyan mint madártej vodkával és citromhéjjal :)
Köszi Anyu nagyon finom lett :)

ingyom bingyom írta...

Kedves Trollanyu, és Kati, ha Köbüki lennék máris küldeném az űrpostával.

Én sem nagyon szoktam egyébként inni, s ezt a keveset is segítettek mások lenullázni.

Zsófi szívesen, örülök, hogy ízlik!