2012. augusztus 31.

Raglán gyermekpulóver butterfly (pillangó) mintával, Raglan baby sweater pattern butterfly

A kész mű, nagyon büszke vagyok rá
A kész pulcsi nappali fénynél, jól látszik a duplázott nyakmegoldás, a testen és a karon alkalmazott fogyasztási technika, és a horgolótű, és sárga fonal segítségével jobban láthatóvá tett butterfly minta.
Butterfly minta egy kicsit átszerkesztve, a jobb aljánál látszik az elcsálézott rizskötés, de a kész pulcsin ez alig vehető észre, még így is nagyon büszke vagyok rá!

Jól látható az oldalánál és az ujja belső felénél (a test felé eső részen) alkalmazott két fordított szem, és a 4, 5, 6 , 7, 7 7, stb soronként történt fogyasztás.
A fonal neve Robin Paintbox Double Knitting
1 gombolyag 100 g és 300 méter
tűméret 3,5 és 4,5
Az egész pulcsihoz elég volt két gombolyag (az összesen 20 dkg), és még maradt is belőle (kb. 15 dkg-ból kifutotta)
A méret 5-7 évesekre lett kitalálva.

A raglán pulcsit a nyakánál kezdtem kötni 80 szemmel 2 sima, két fordított váltakozásával 5 db (4 tűn a kötés, és az ötödikkel kötve)  3,5 -es harisnya körkötőtűvel.
KB. 6-7 cm után félbehajtva egymásba öltöttem a kezdőszemeket az utolsó sorral és + 16 szemet szaporítottam, mind a négy tűre 4-4 szemet.
Majd elláttam jelölőszínű fonallal 15 + 33 + 15 + 33 szemek között és sima kötéssel kötöttem tovább, áttérve a 4,5 cm-es körkötőtűre.
Minden második sorban a jelölőszemek előtt és után a két szem közötti szálat fordított simaként felszedve szaporítottam, azaz két soronként + 4 szemet.
A szaporítást mindaddig folytattam amíg a 15 szemszélességű ujjakból 2 x 53 szemszélesség,
a 33 szemszélességű elejéből és hátából 2 x 69 szemszélesség lett.

Majd az elejét és hátát külön körkötőtűre szedtem, az ujjakat egy másik tűn hagytam.

Az elejét és hátát körkötőtűvel kötöttem tovább sima szemekkel oly módon, hogy mindkét oldalán 2 - 2 szemet fordítottan kötöttem és 5, 6, 7, 7, 7, 7 stb szemenként a fordított szemek előtt, és után fogyasztottam (két szemet egyben simán lekötöttem, illetve egy szemet leemeltem, a következőt simán lekötöttem és a leemelt szemen áthúztam), azaz egy sorban így 4 szem lett fogyasztva.

A kívánt magasságig fogyasztottam, lefelé a passzé felé, a  hónaljától kb. 20-21 cm-et kötöttem, majd fogyasztottam még két szem simán összekötésével még kb. 11-13 szemet, úgy, hogy a végére 4-el osztható páros szemszám legyen.

Majd 3,5 körkötőtűre szedtem, és két sima két fordítottal passzét kötöttem, minden második sorban a sima sorokban csavart szemeket kötöttem. Vagyis a második sima szemet az első sima szem elé vettem és úgy kötöttem le a szemeket.

Az ujjakat már csak a 3,5 harisnya kötőtűkre tudtam szedni az elején 4 + 1, majd ahogy kisebb lett 3 + 1 tűvel kötöttem, az ujjánál is az eleje háta leírásnál elmagyarázott fogyasztást alkalmaztam, majd amikor a kívánt hosszt elértem még fogyasztottam annyit, hogy csuklószélességű, és 4-el osztható szemjeket kapjak.
Itt is két sima két fordított, s csavart mintát alkalmaztam.

A lepkés mintát az elejébe kötöttem, csak kicsit rontottam el, mert kevés rizskötést szedtem fel, és utólag jöttem rá, hogy a lepkeminta 39 x 39 szemből álló négyzet, és így lett a béna 8 szöglet szaporítás. A mintát a google segítségével butterfly knitting pattern beütésével szereztem innen.

A raglán kiszámításához ezt találtam, a weblapon a knitting chart PDF-re (ami piros) kattintva kinyílik a leszámolható és nyomtatható minta.

De azóta  de azóta más, és más, és természetesen jobbnál, jobb magyar oldalt is találtam például itt.

Mivel a butterfly minta ferde lepkét köttet, ezért nem jöttek nagyon tökéletesen ki a minták, így sárga fonallal horgolással rásegítettem.

Konklúzió:
A fonal tökéletes, egészen egyenletes szemeket lehet vele produkálni. Élvezet volt kötni, mert csak a végén kellett egy kis varrást eszközölni a két hónaljában, ahol egy kicsit széthúzott a két kötés és luk keletkezett. A pillangót körülvevő rizskötés számolását kissé elrontottam, ezért nem négyzet veszi körül, de nem törődtem vele, alig lehet észrevenni, nekem így is tetszik.

A megajándékozott nagyon örült neki.

Remélem egész jó leírást adtam, s a megadott oldalakról jól letölthető segédanyagokat lehet beszerezni.


2 megjegyzés:

Szentesné H. Hajnalka írta...

Büszke is lehetsz rá, szép ez a kis pulcsi! Köszönöm a leírást, sokat segítettél vele!

ingyom bingyom írta...

Köszönöm Hajni! Sok sikert a te kötésedhez!