2012. október 12.

Citromfüves citromszörp rontva, avagy hány hibát követhetsz el bűntelenül szörpgyártás közben...

citromfűszörp száraz dunsztban
Az eredeti recept:
2 l víz
2 kg cukor
2 csokor citromfű
5 dkg citromsav
2 db citrom
A megtépkedett citromfüvet a karikára vágott citrommal 2 l vízben 24 órát állni hagyni, másnap hozzá kell adni a cukrot és a citromsavat, felforralni, és 10-15 percig zubogtatni, leszűrni, forrón üvegekbe tölteni és száraz dunsztba kihűteni.

Kb. 3 hete követtem el a citromfűszörp projektet.
A kiskertben túlburjánott a citromfű, egész bokor lett belőle, de a teraszon is nagyra nőtt a cserépben nevelt.
Nosza gyártsunk szörpöt tücsökésbogár-nál nagyon jó recept volt. A nyár elején a bodzaszörpöt is megnéztem nála alaposan, na abból semmi nincs már.

Hát jelentem a citromfűszörp nem sikerült.
Már ott elrontottam, hogy ahogy hazajöttünk nyomban a szatyorban maradt, és csak másnap kezdtem el feldolgozni, kissé megszáradt tehát.
Akkor meg nem láttam elég tisztának és megmostam, így utólag már látom, hogy könnyes búcsút intettem az illóolaj nagy részének. Csak azt nem mondtam, hogy pá-pá. Tulajdonképpen nekem még így is nagyon jó illata volt amikor széttépdestem, de egy kis áztatás után nyomban elszállt.
Nem keseredtem el másnap cukrozás, felfőzés, szűrés, következett, és a száraz dunszt, de ízpróbánál alul teljesített. Ekkor már nem bíztam a véletlenre, az erkélyről egy kazallal újból próbálkoztam, nem akartam veszni hagyni a jó cukros szirupot, újból áztatás egy napig, újrafelfőzés, ha jól emlékszem főzés előtt még szét is turmixoltam, hogy csak adja ki azt az ízt, meg illatot ami kell.
Igaz illata, és íze is lett, de még mindig nem az igazi, ha vízzel higítom cukros víz.

Viszont teába isteni és az illóolajillat is megvan, így azt hiszem teába fogom elhasználni.  Majd jövőre újból próbálkozom, mert a citromfüvet alapjában véve jobban szeretem, mint a bodzát.

Nincsenek megjegyzések: