2012. január 18.

Savanyú zöldbableves, húsgombóccal, virslis virág


Tegnap éjjel zöldbabos húsgombóclevest főztem, csak egy kicsit jártam meg vele, összeugrott az ecettől, de nem ismerek lehetetlent, megoldottam.

Nem is tudom melyik ősöm emlegette nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség...... :)

 HÚSGOMBÓC HOZZÁVALÓI :
50 dkg darált pulykahús,
1 egész tojás,
2 ek zsemlemorzsa,
só, színes-bors, fokhagyma, szárított tárkony.


LEVES HOZZÁVALÓI:
30 dkg mirelit  zöldbab (zöldhüvelyű),
zöldpetrezselyem,
1 fehérrépa, nagy-lukú reszelőn reszelve,
2 ek olaj
2 ek liszt,
1 nagy fej hagyma (nekem most 8 cm-es sonkahagymám volt),
3-4 fokhagyma,
1-2 ek sótlan szárított zöldség,
só ízlés szerint,
színes bors,
majoránna,
tárkony,
3 dl tej,
víz
HABARÁSNAK:
2 dl tejföl,
1 ek. cukor,
1 ek. 10 %-os ecet (ha van akkor tárkonyos az csak 5 %, ha nincs akkor sima)

Húsgombóc elkészítése:
Egyszerre nagyobb adag sikeredik az 50 dkg húsból, a felét lisztezett tálcán meg kell forgatni, lefagyasztani, majd zacskózni és fagyasztóban őrizni, amíg valami csoda folytán, - ha máskor nem akkor a fagyasztó leeresztése során, - rálelünk, s felhasználjuk egy másik tejfölös levesbe.
Az 50 dkg pulyka darált húshoz hozzákevertem 1 egész tojást, 2 ek. zsemlemorzsát, sóztam, tekertem bele rendesen a színes borsból, legalább 1 tk. szárított tárkonyt, és a reszelt (vagy átnyomott) fokhagyma felét kevertem bele. Villával jól átforgattam, és kis gombócokat formáltam belőle fatálcára. Mint az előbb mondtam a felét fagyasztottam.

Majd nekikezdtem a levesnek,  az olajon kifehérítettem a kockára vágott hagymát, megszórtam 2 ek. liszttel, közben kavarva beleszórtam a reszelt fehérrépát, a zúzott (vagy átnyomott) fokhagyma egy részét (a másik fele a húsba ment), tekertem rá színes borsot, majd öntöttem rá 1 pohár vizet lassan kavargatva, hogy a liszt ne csomósodjon, majd megint egy pohárral, beletettem a zöldbabot, a sótlan szárított zöldséget, a tárkonyt és a tejet, majd felfőztem, amikor felrottyant beletettem a húsgombócokat és addig főztem, amíg érzésem szerint megpuhult, majd behabartam a habverővel egyneműsített cukros, ecetes tejföllel.
Bár óvatosan jártam el, előbb belemertem a forró levesből kikevertem, majd még egy merőkanállal, megint kikevertem, és a langyos keveréket öntöttem a levesbe, mégsem sikerült teljes mértékben. Az ecetes habarás  ugrasztotta a tejet, kicsi, de annál szemetebb és bosszantóbb zsugormányok lettek belőle az átlátszó vízben úszva, és mivel ez az esztétikai értékét a kajaskálán levitte mínuszba, ezért a végén azt az eljárást választottam, hogy a sűrűjét kiszedtem, és kb fél liternyi összeugrasztott levet átturmixoltam, majd újból egymásra találtak egy másik lábosban. A tetejére frissen kaszabolt zöld petrezselymet szórtam.

Olyan finom lett, hogy estére alig maradt.


VIRSLIS VIRÁG :


Illéskrisz virslis virága megihletett, példát, és mintát vettem tőle, és egy kicsit nagyobb adaggal nekiestem, és 12 db sütit gyártottam.


Hozzávalók:
50 dkg liszt, (legalább a fele Bl.80-as),
2,5 dkg élesztő, (vagy 1 csomag 7 gr-os száraz),
1 ek. cukor,
2 tk. só,
3 dl tej,
5 dkg vaj,
1 tojás,
20 dkg előészta, vagy más néven kovász,
annyi 10 cm-es virsli, amennyi sütit gyártunk, nekem 6 db óriásvirsli kellett, melyeket megfeleztem,
1 tojás + 2 ek. tej a tészta kenéséhez,
szórás lehet szezámmag, mák, vagy bármi finomság

ELŐTÉSZTA, VAGY KOVÁSZ, készítése sütés előtt 1-2 nappal
140 ml víz
15 dkg. BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½  kávéskanál só
2 dkg élesztő

Illéskrisz receptjéhez képest annyit változtattam, hogy a Szánter által annyit emlegetett (és már szilveszter óta használt és újból etetett) kovászból 20 dekányit tettem a Krisz által megadott adaghoz, és a 6-7 részre vágott, virslire tekert tésztának középre is hajtogattam egy virágszirmot, a végén megszórtam szezámmaggal, sajnos durva sót is szórtam a tetejére, ezért a rokonaimnak sósnak tűnt, bár annyira nem lehetett rossz, ha estére csak 1 maradt!
A sütési idő 15 + 10 perc 160°-on légkeveréssel (mindkét tepsi benn a sütőben), majd az első 15 perc után tepsiforgatás és csere, alsót fölülre, fölsőt alulra, és még 10 percet ráadunk a légkeveréssel.

Illéskrisz sütési időt nem adott meg, csak annyit írt 180-200 fokon pirosra sütjük, de erre már csak akkor jöttem rá, amikor ma este végre megtaláltam a csoda virslis virágát, ugyanis reggel csakis ezért nyitottam ki a gépem, mert az este begyúrt és megformázott virágok sütése elmaradt, belealudtam a kelési időbe, ezért a sütés reggelre maradt.
De blogolás közben eltévedtem Lustanyu blogjára, ahol halálra röhögtem magam, majd Autumnál Fernel közölte, hogy Márta nénit bár tavaly elveszítettük, azért ne szomorkodjunk, újjászületett a Martaneniazeris blogban, és ennek úgy megörültem, hogy elkezdtem kommentelni és közben eltelt a fentebb leírt 25 perc.
Az eredmény magáért beszél, Krisz Istennő vagy !