2012. május 13.

Gesztenyés kiflik

Illéskrisz-től, és Basites' Biestro-tol is vettem jó kiflirecepteket, ki is próbáltam még valamikor tavaly, de mint látható vannak elmaradásaim, ezek a jóképű gesztenyés kiflik szintén még tavaly év vége felé készültek a sós kifli receptjét használtam hozzá, a gesztenyetöltelék kicsit eltépte a kiflik oldalát kelés közben, de így is isteni volt.
Hozzávalók:
55 dkg liszt (1/3 Bl 80-as, 2/3 sima),
3 dl tej,
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor,
1 egész tojás,
1 kiskanál só a tésztába,
5 dkg vaj,
csipetnyi aszkorbinsav

Gesztenyés töltelék:
1 gesztenyemassza (édes)
2-3 evőkanál tejszín

A begyúrt kelt tésztát 1 óráig keleszteni illik, majd jól át kell gyúrni, felezni, a fél-fél tésztákat gombóccá formázzuk, majd nagy köröket nyújtunk, amiket felcikkezünk legalább 6 részre, majd minden egyes cikk vastagabbik végére helyezünk egy kis gesztenye tölteléket, a tészta többi részét vizes, vagy tejes ecsettel átkenjük, és kiflivé feltekerjük.
Sütőpapíros tepsiben megkelesztjük, (még legalább fél óra), majd megkenjük tejjel, ínyencek jégcukrot is szórhatnak a tetejére, én megengedem. Majd szép pirosra sütjük a sütőben, nekem két tepsi, légkeveréssel 160°-on, egyszeri tepsicsere és tepsiforgatás, kb.30-40 perc.
Nekem 12 db lett belőle, mennyei az íze, - ezt abból gondolom, hogy estére nem maradt, - és semmit nem veszít élvezeti értékéből ha kelés közben szétszakad az oldala.

Napsugaras csillagos kenyér

Csak úgy próbálkoztam Szánter mintájára, még nem vagyok olyan ügyes, viszont ez is elfogyott.