2013. január 18.

Perectésztából kifli


Illéskrisz sós négyesét vettem alapul, csak kevert lisztet használtam hozzá, s bár nekem nem sikerült 20-25 centis rudakat gyártani, örültem, a 12-14 centisnek is, nagyon finom lett, és igen hamar elfogyott.
Az íze a sós csíkoktól nagyon hasonlít a vásári perecre, ez az adag igen kiadós, nekem 32 db kifli lett belőle.

Már kétszer is megsütöttem, először kirándulni vittük, másodszor az egyik feléből gyerekeknek perec lett belőle.Hozzávalók:
30 dkg Bl 80-as liszt,
30 dkg teljeskiörlésű liszt
40 dkg sima liszt  (de bizonyára nagyon jól kijön fele kenyérliszt, fele sima liszt összeállítással is),
1/2 l tej,
4 dkg élesztő,
2 ek. barna cukor,
1 ek. só,
1,5 dl-nyi olvasztott vaj vagy étolaj

Lekenéshez 1 tojás, és 2-3 evőkanál tej keveréke,

Tetejére sós máz: 3 ek rizsliszt, 2 ek só, és annyi víz, hogy folyós legyen.

A lisztet egy tálban összekeverem, az egyik sarkában alulra eldugom a sót, középre egy mélyedést túrok, és ebbe öntöm a langyos tejet, bele a cukrot, egy kicsi liszttel elkeverem és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd mehet bele az olvasztott vaj, és jól átgyúrom, míg a massza elválik a táltól, és a kezemtől, a végén már két kézzel is lehet gyúrni, majd konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem, ez kb. 1 óra.

Kilisztezett deszkán jól átgyúrom (levegőtlenítem), majd felszabdalom a felezős technikával, először 2, majd 4, 8, 16, és 32 részre vágom.

A kis darabokat kinyújtom, szorosan feltekerem, és egy teflonos sütőpapírral bevont tepsibe sorakoztatom őket, 4-5 db-ot egymás mellé nem szorosan, de közel, hogy összenőjenek.

Újból konyharuhás letakarás és legalább fél órás kelesztés után, tollal lekenem a tetejüket a tojásos tejjel, és legalább  200 °-on sütöm míg egy kis színe lesz 20-30 perc kb. Majd kanállal széles rángatódzó áthúzásokkal megejtem a tetejére a sós mázból képzett csíkdíszítést, és még 2-3 percig légkeveréssel sütöm.

Nagyon finom. Illéskrisznek köszönöm!2 megjegyzés:

Kati írta...

BÚÉK nektek:) Tényleg a perechez hasonlít azzal asós csíkkal:) Megkívántam:)

ingyom bingyom írta...


Az íze is hasonlít rá!
Nektek is BÚÉK Kati!
:) :)