2013. január 6.

TúraHóesésben várom a tilosban járókat, mert a kilátóba egy alig vaslétrán tilos, és életveszélyes felmászni, nem értem miért nem teszik az egészet európaibbá, de minden topikon azt olvashatjuk, hogy alig megy kiránduló a Budapesthez legközelebb eső Börzsönybe, pedig higgyétek el, szép, és járható a túrista út, jók a jelzések, rengeteg a tájékoztató, és a történelmi eseményeket (sáncvárakról török előtti időkről) regélő tábla. Nem is olyan hosszú az út, a Csóványoshoz többféle úton el lehet érni, több tisztás és pihenőhely tarkítja a túrázóútvonalat, és még így télen is gyönyörű.
A Csóványos a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa 938 méteres magasságával, míg Magyarországon a 19.  magassága szerint. Pest és Nógrád megye határán fekszik. 

A mai napom a Magas-Börzsönyben telt. Hideg volt, néhol csúszós, és délutánra szakadó hó keletkezett. Láttam a Csehvár nyomait, erdei csuszkát, héját, varjút, és két vaddisznót is.
Ezen utóbbiak nem örültek annyira, hogy megvárják a fényképezőgépet, a csuszka viszont simán morzsázott a hegycsúcs turista asztalai között. Nagyon szép nap volt, érzem a lábaimban, és már csak a fülem fázik.... :) .

Most így másnap átolvasva javítottam rajta egy kicsit, mindig megcsúszik a kezem a simogatós egéren írás közben, és egy két bekezdés, félszó, vagy betű átugrik egészen máshová.
Megpróbálom emelt kézzel írni, hogy ez ne történjék meg.
Szóval túlvagyok a másnapon, a másnaposok fájdalmai nélkül, hazajöttem után megkérdezte a férjem fáj-e valamim. Hát én csak a hátsó combtájékot érzem, de az kifejezetten jótékony hatás. Köszönet a botoknak a karom sem fáj, és a térdem is viszi az összes lépcsőt a negyedik emeletig, (lefelé is) bár még kell ráaludnom 1-2 napot, hogy visszatöltődjék bele minden zselésítőanyag.
Tulajdonképpen egész jól bírtam, kb. 300 méterről indítottunk reggel 8 körül, úgy 13 körül értünk a 938 méteres csúcsra, néhol a fák  közé szorulva, menetelve, mert az út túl jeges volt.

Egészen jól bírtam, csak az utolsó fél órában kellett volna a cipőmet újra kötni, mert ilyenkor már lazul a bakancs fűzője és lefelé menet előrecsúszik a lábfej. Szóval a végére talp, és 1-2 lábujjfájdalom azért volt.
Érdekesség, hogy olyan 11 óráig csak egy párral találkoztunk, utána meg jött is ment is a nép, és sokan voltak kutyával. A kirándulás közben (ebben a zimankóban) legalább négy kutyasétáltató, kiránduló csoporttal találkoztunk. Máskor meg nem is látunk ebet, csak embert az erdőben.
Zsuzsi és Suba (egy fekete, és egy fehér puli) még kunyerálni sem volt rest, persze sűrűn mellénéztünk, és nem szóltunk bele a gazda dolgába, szegények juticsont kekszet kaptak, mi meg ettük a szalámit mellettük....
Fázni csak a kezem fázott, ha nem volt rajta kesztyű, egyébként is reggel jól beöltöztünk, kb. 10 órakor az egyik pulóvertől meg is kellett szabadulni, mert hát ebben a korban már jönnek-mennek a banyalázak... sajnos.


Csuszka morzsavadászaton
A "Hideghegy" c. filmre hajazó hóeséses gyönyörű háttér, vétek lett volna kihagyni.
Én most ezzel kívánok nektek B.U.É.K-ot! S elárulom ez a túra már régi vágyaim között szerepelt, így az első héten teljesült is!
2 megjegyzés:

Vera írta...

Én csak szeretem nézni ahogy más túrázik...
Szép hetet!

ingyom bingyom írta...

Köszönöm Vera! Felemás érzésekkel indultam én is, de jó volt nagyon!