2017. május 31.

Szabolcsi töltött káposzta szabadon

Nem tudom mennyire autentikus és szabad, mindenesetre az interneten utánanézve, ez a töltött káposzta nem savanyú káposztából készül, bár láttam olyan receptet is, hogy apró káposztának savanyút tettek hozzá. Sőt nem mindig káposztát töltöttek, lehet tölteni szőlőlevélbe, vagy tormalevélbe is, mindig úgy bánni a zöld levelekkel, amilyen vékonyak.
Az igazi töltelék nyilván sertéshúsból készül, én most pulykát vettem, ami nem annyira zsíros, ezért a töltelékbe zsírt is tettem.
A fentiek értelmében nem is mindig töltött káposzta a neve, szokták hívni tőtikének is például.
A felöntőként szolgáló sűrített paradicsom + víz, vagy paradicsomlé kombót lehet variálni, van aki erős paprika karikákat is tesz bele, és apróra vágott paradicsomot, így a tetején képződik egy kis lecsó ami nagyon szép tálalásnál. A rizs helyett is lehet mást, például kukoricadarát, vagy gerslit használni. Ilyet én még soha nem főztem, ezért az egyszerű rizsnél maradtam.


Hozzávalók (8-10 adag):
- 1 fej nagyobb lapos/új káposzta,
- 1 kg pulyka darálthús,
- 25 dkg (1 bögre hosszú szemű rizs),
- 2 evőkanál kacsazsír,
- 1 tojás,
- 25 dkg húsos szalonnakocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 1 púpozott tk. pirospaprika,
- 1 csapott tk. őrölt bors,
- 1 csapott kávéskanál durvára őrölt szemes bors, én most tekerős színes borsot használtam,
- 2 evőkanál szárított zöldségkeverék (magos boltban lehet kapni),
- 1 csapott teáskanál őrölt kömény,
- 1 púpozott teáskanál majoránna,
- ízlés szerint só,
- 2 liter házi paradicsomlé

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kúp alakban kimetsszük, majd az egész káposztát lobogó kissé sós vízbe tesszük, egy nagyobb fazékba. A lángot takarékra vesszük, és kb. 2 perc után két fakanál segítségével leoperáljuk róla a káposztaleveleket. Én hármasával végeztem eme műtétet, és mindig hideg víz alá nyomtam a forró, megabált káposztaleveleket, melyek így nem főnek meg, viszont elvesztik törékenységüket és könnyen tekerhetővé, felhasználhatóvá válnak.
Ezt addig folytatjuk, míg egy ökölnyi káposzta marad, amit vékony csíkokra vágunk apró káposztának.

A darált húst összekeverjük a megmosott rizzsel, 1, 1,5 evőkanál kacsazsírral (a darált hús legjobb darált sertés hasaaljából, és ilyenkor nyilván sertés zsír illik hozzá, de nekünk most a pulyka jutott), a tojással, apróra vágott vöröshagymával, szétnyomott fokhagymával, fűszerekkel, sóval.
A műveletet kézzel végezzük, amíg a massza egyneművé válik.

A maradék 1/2, vagy 1 evőkanál zsíron lepirítjuk a szalonnakockát, félrehúzzuk a lábost, és elkeverjük a maradék, csíkokra vágott, apró káposztával a szalonnakockákat, majd ennek a tetejére rakjuk sorba az alábbi módon elkészített töltelékeket.

A kihűlt káposztalevelekbe kis halmokat teszünk, kialakítunk egy háromszöget, majd feltekerjük és csak az egyik végét nyomkodjuk vissza a káposztának, amikor már kisebb káposztalevelek jönnek, abból akár kettőt is felhasználhatunk egy-egy tölteléknek. A káposzta sorokat ízlés szerint sózzuk.

A megmaradt káposztalevelet szintén vékony csíkokra vágjuk és a lábos tetejére rakjuk, majd felöntjük a két liter paradicsomlével amiből nyilván a házi a legjobb, de kapható nagyon minőségi és sűrű dobozos paradicsomlé, amely e célnak szintén megfelel. Nekem ez nem volt elég, kellett egy kis víz, hogy ellepje a káposztát.

A tetejére még tehetünk ízlés szerint zellerlevelet, ami igen jól illik a paradicsomléhez. Nekem most nem volt, én pár petrezselyemlevelet raktam, és egy kis megtépett tárkonylevelet, frisset.
Az egészet felforraljuk, majd, mivel a töltelékek megnőnek, a rizs miatt kitágulnak, egy nehezebb tányért célszerű a töltelékek tetejére rakni, hogy a paradicsom alatt maradjanak.
Felforralást követően a lángot takarékra vesszük, és lassú tűzön főzzük egy óra hosszát.
A forró tányért két fakanál közé szorítva lehet átemelni a mosogatóba.

Az autentikus leírásban egy fordított tálalást javasoltak, miszerint a fedővel lefogott fazékból öntsük át a paradicsomlevet egy másik edénybe, majd az egész tartalmat fordítva öntsük át egy másik lábosba, vagy jénaiba. és tejföllel kínáljuk!

Jó étvágyat hozzá.

Most kiokosítottam a fazék és lábas ügyében, mert mindig keverem, most véletlenül jól írtam a fazekat.
A fazék magassága nagyobb mint az átmérője, általában levesek készítésére javasolt, vagy olyan ételekhez, amelyeket lassú tűzön kell sokáig főni, lásd töltött káposzta, stb.
A lábas pedig magasságilag alacsonyabb, mint az átmérője, ezt nyilván ezek szerint más célra kell felhasználni, pörkölt, főzelék, stb., amit gyorsabban, magasabb lángon főzünk.
Ebből az okosságból remélem marad valami a fejemben is.
1 megjegyzés:

László írta...

Tisztelt Illetékes!Pontosan az ilyen dolgok miatt talált annyi féle szabolcsi töltött káposzta receptet a világhálón,mint amit Ön tett most a szabolcsi töltött káposztával,magyarul eltért a recepttől,sőt nincs tisztában az eredetivel sem,mint ahogy általában senki sem!A szabolcsi töltött káposztának egy hiteles receptje létezik cirka 450 éve!Ha komolyan érdekli,szívesen leírom!